binatang charlie…….

September 4, 2009 at 10:57 am (Uncategorized)

4 hari lepas lengan ku telah di kokok oleh c charlie..da ini lah kesan lovebite charlie yg x hilang2 lg..1st time kene kokok dgn binatang ni sem lps..then skunk dia kokok lg d sekitar kawasan yang same gak..
fakta mengenai charlie..

Mempunyai saiz kurang daripada 1 cm panjang. Badannya berwarna kuning kemerahan gelap manakala bahagian atas, bawah abdomen dan kepala berwarna gelap. Bahagian tengah abdomen yang berwarna hijau tua mempunyai sepasang sayap keras dikenali sebagai “elitron”. Di bawah sayap keras ini terdapat sepasang sayap lutsinar yang dilipat kemas. Selalunya, kumbang ini kelihatan merangkak dengan pantas di kawasan sekeliling dengan menyembunyikan sayapnya dan sekali pandang ia lebih menyerupai semut. Apabila diganggu kumbang ini akan menaikan bahagian abdomen supaya kelihatan seperti kalajengking untuk menakutkan musuh.

Cecair hemolimf yang terdapat di dalam badan (kecuali sayap) kumbang ini mengandungi toksin sentuh haiwan yang paling berbisa di dunia. Toksin ini dikenali sebagai ‘pederin’ (C24 H43 O9 N) dinamakan dalam tahun 1953. Ia mempunyai tahap keracunan 12 kali lebih tinggi daripada venom ular tedung. Kumbang rove yang telah dikeringkan dan disimpan selama 8 tahun masih lagi mempunyai ketoksinannya. Persentuhan dengan kumbang ini semasa bergerak atau tidur, menghancurkannya pada badan atau mengosok dengan jari yang kotor akan menyebabkan konjunktivitis dan penyakit kulit yang teruk yang dikenali sebagai ‘dermatitis linearis’, ‘paederus (kumbang rove/ staphylinidae) dermatitis’, ‘whiplash dermatitis’ dan sebagainya. Pada September 2002, wabak dermatitis linearis yang disebabkan oleh kumbang rove telah menjangkiti beribu-ribu orang penghuni rumah pangsa dan asrama pelajar di Pulau Pinang.
nasib baek kene kt lengan n mengalami cedere ringan je..kalo kene kt muke ak da ak mkn semua kaum krabat dia..
lenganku
titik coklat 2 parot lame..
yg merah 2 gigitan baru.




rupe charlie yang x hensem

About these ads

9 Comments

  1. jenny said,

    apa jenis racun yg blh menghalau binatang ini…..

  2. ross said,

    huhu…ku jga dh kna,mmg mnakutkan……….

  3. MIKA said,

    ha btul tuh…
    bntang neyh kalo aq jmpe kaum krbat die, aq bnuh
    x kasi pluang ar….
    badan aq dh la jns slimm…
    ade ker die kencing ats lengan aq…
    dpt scar kecik2…
    dh tuh nampak la mcm bekas suntik….
    dh tuh msyrakat tgk plik jer….drang ingat aq neyh amik drug…
    huh….xbleyyh thn…krn semut tuh..nama aq bsuk..
    ceshhh….

    • mizzninamay said,

      ko kene ktne de..
      ade gambo x..
      ace post..
      nk tgk gak..
      tp jgn riso..
      parut 2 akn hlg xlame lg..

  4. syasya said,

    kakak sy kena kat muka. sy geram bebenor dgn binatang ni. kalau korang ada cara nak ilangkan kesan parut binatang ni ker, ada cara nak halau bintang ni ker, kasitaw ek =)

  5. tiey said,

    ble tgk gmbr kne charlie tu agk menakutkan..xthu laa..cm ak pn tkne love bite ngn binatang ni je..mmg terang2 daa nmpak kt muka ak..adoi!!daa laa kulit ak ni putih..jerawat pn tkut nk naik..ttber jer si binatang ni meredah jer atas pipi ak..skit tu..cmne nk hilangkan prut dia nnti?ad ubt x?

  6. mizzninamay said,

    setau aku la kn..kwn2 aku yg g klinik dpt ubt sapu cream je..tp parut 2 hlg sndri kot..cam aku xg klinik pon…tiap hr aku bsh dgn air pns je kt tmpt luke 2…aku xamk ubt pe pon..parut hlg sendri..

  7. mysterious said,

    Charlie dtg menyerang rumah ku pada malam ini..somebody help me..aq nak tido dgn aman..

    • mizzninamay said,

      nasib la…xdpt aku nk tlg..sekitar perlis n kedah mmg ade binatang 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: